Ignifugare: Ghid util

Pentru multi dintre noi procesul de ignifugare nu este foarte familiar si de cele mai multe ori ne documentam si incercam sa aflam cat mai multe despre acesta doar atunci cand  bunurile noastre au avut deja de suferit tocmai din cauza neglijarii proceselor de tratament lemn.

Randurile  urmatoare despre ignifugare se pot dovedi extrem  de importante ducand la evitarea unor cheltuieli inutile si a unor pericole in asteptare.

Agentii biologici cei mai frecventi care produc degradari ireversibile sunt fungii (ciupercile) si insectele xilofage. In majoritatea cazurilor noi observam doar efectele acestor atacuri sub forma de putregai, galerii larvare, orificii de zbor sau pierderi de material lemnos.

1. Carii de lemn

In Europa, batranul nostru continent, sunt in jur de 76 de specii de cari de lemn, cei mai periculosi daunatori ai lemnului. Acestea sunt raspandite insa in toata lumea si se pot regasi chiar si in lemnul de constructii (de foioase si conifere) utilizat in constructiile rezidentiale, unde raman active tot anul.

Combaterea directa a acestora cu diverse produse insecticide nu este posibila deoarece tunelurile acestora nu sunt accesibile din cauza prafului si a altor secretii, astfel ca singura solutie este tratamentul de fumigare (izolarea spatiului si inserarea unui gaz insecticid).

Acest proces de ignifugare se repeta de  doua ori.

2. Degradarea fungica – un pericol real al lemnului

In jur de 28 de specii de fungi sunt considerate periculoase in tara noastra. Dezvolarea acestora creste gradat in functie de lemn. Cel mai afectat fiind lemnul de foioase – stejar si cel mai putin afectat, cel de rasinoase.

Tratarea preventiva prin procese de ignifugare este din nou cea mai buna solutie. In caz contrar, procesul este mult mai complex. Tratamentul curativ al lemnului afectat de fungi consta in prelevarea unor esantioane pentru a determina specia de fungi si aplicarea unui tratament corespunzator.

3. Incendiul

Acesta este cel mai mare pericol pentru suprafetele de lemn ale casei dumneavoastra din pricina faptului ca provoaca si cele mai mari daune.

Numărul de incendii de pod/mansardă/acoperiş s-a dublat in ultimii ani in Romania.

Tratamentul preventiv este solutia recomandata pentru toate pericolele de mai sus. Acesta poarta numele de ignifugare si reprezinta imbunatatirea comportamentului la foc a materialelor lemnoase.

Serviciile de ignifugare se realizeaza de personal specializat

Ignifugarea este operatiunea de impregnare sau pulverizare a elementelor de lemn si este foarte important de stiut ca solutia poate fi de tip „3 in 1”, adica efectul sau este ignifug, anticarii, antifungic.

Costurile cu aceasta operatiune sunt scazute si efectuate corespunzator pot aduce beneficii importante.

Echipa celor de la Vulpea Antifoc, cei care ne-au ajutat cu informatiile necesare scrierii acestui ghid, garanteaza pastrarea acestor pericole la distanta cu ajutorul serviciilor de ignifugare lemn si tratament lemn.

ignifugare-focsani